Ansettelser

Tillitsvalgte har en viktig rolle i ansettelsesprosessen. Her får du noen tips til hvordan dette kan gjøres.

Tillitsvalgtes rolle

Rollen som tillitsvalgt inn i ansettelsesprosesser varierer fra bedrift til bedrift, avhengig av hva som er avtalt mellom partene. Det første du må gjøre når du kommer inn i et ansettelsesutvalg er følgende:

  1. Les deg opp på avtaler: Bli kjent med hvilke avtaler som gjelder i din bedrift.
  2. Følg retningslinjer: enkelte ansettelsesutvalg har utarbeidet egne retningslinjer – disse må du gjøre deg kjent med.

I Finans Norge-området er det vanlig å ha et ansettelsesutvalg som skal besette og fastsette lønn i ledige stillinger. Dette gjelder normalt stillinger som ligger innenfor det til enhver tid gjeldende lønnsregulativet. Dette fremgår av Hovedavtalen FF-FNO § 14 nr. 3.

Ansettelsesutvalget skal normalt ikke besette lederstillinger.

Følg med!

Hvilke stillinger tillitsvalgte skal involveres i, kan være utfordrende å avgjøre.

  • Sørg for at du er med når stillingen gjelder personer omfattet av omfangsbestemmelsene i avtaleverket og når de er innenfor lønnsregulativet.

Anbefalt prosess

For å bidra godt i et ansettelsesutvalg trenger du tilgang til all nødvendig dokumentasjon. Hva dette innebærer, må tillitsvalgte og ledelsen komme til enighet om. Et minimum bør være tilgang til:

  • Utlysningstekst
  • Søkerliste
  • Søknad og CV til de mest aktuelle kandidatene
  • Ledelsens begrunnete innstilling

I tillegg er tid til forberedelse avgjørende. En anbefalt minimumstid er 2-3 virkedager, slik at du får satt deg godt inn i informasjonen før møtet. Husk at ansettelser må være en prioritert oppgave for tillitsvalgte.

Hvem bestemmer?

Det er ledelsen som sitter med siste ordet i spørsmål rundt en ansettelse. Dette skal imidlertid ikke brukes på en slik måte at vurderingene av kandidatene og drøftingene i ansettelsesutvalget ikke er reelle.

Dersom du opplever at ledelsen gjentatte ganger ikke tar med seg innspill fra ansettelsesutvalget, kan det være grunnlag for å løfte saken videre. Kontakt sekretariatet for råd i slike situasjoner.

Viktige forhold å hensynta

Som tillitsvalgt er det viktig at du har et aktivt forhold til ansettelsesprosessen. Hvem man tilsetter er viktig for bedriftens kompetanseprofil, for lønnsnivå, for likestilling med mer.

Du bør være spesielt oppmerksom på:

  • Likelønn: Hvis to kandidater tilsettes i tilsvarende stillinger, og den ene forhandler seg frem til høyere lønn, bør du som tillitsvalgt argumentere for at den andre kandidaten også løftes til samme nivå dersom erfaring og utdannelse og andre bakgrunnsvariabler tilsier at de skal lønnes likt.

    Det er viktig at alle kandidater ansettes på riktig lønnsnivå fra første stund. Dersom du løfter en slik problemstilling, har du bidratt til likelønn i din bedrift.
  • Fortrinnsrett: Dersom bedriften har nedbemannet i en periode, men nå ønsker å oppbemanne igjen, må du be om at ledelsen dokumenterer at de har gjort vurderinger av spørsmål knyttet til fortrinnsrett både med utgangspunkt i arbeidsmiljøloven § 14-2 og eventuelle bestemmelser i tariffavtalen.

Rekrutteringsprosessen

Rekrutteringsprosessen har stor betydning for bedriftens anseelse – både blant dem som får jobben, og de som ikke gjør det. Ryddige prosesser er med på å styrke bedriftens omdømme. Som tillitsvalgt kan du:

  • Be om dokumentasjon på rekrutteringsprosedyrer, slik at du og dine medtillitsvalgte kan vurdere om prosessene er gode.

Dersom du ikke har erfaring med rekruttering, kan en nettside som Webcruiter gi nyttige tips til gjennomføring av gode rekrutteringsprosesser.

Ansettelser – gjeldende lover og avtaler:

LOV / FORSKRIFTTARIFFAVTALE
Generelle bestemmelserAML kap. 14AML § 13-2HA § 14, HA § 13 B nr. 2 og nr. 8.
Ledig stillingAML § 14-1
StillingsannonseLikestillings- og diskriminerings-loven § 29HA § 17 nr. 9
Innhenting av opplysningerAML §§ 13-49-3HA § 14 nr. 3
Hvem kan ansettes?Likestillings– og diskrimineringsloven 
kap.5AML kap.13
FortrinnsrettAML §§ 14-214-3 og 14-4HA § 20 nr. 5
Formkrav ved ansettelseAML §§ 14-514-614-7 og 14-8
Midlertidig ansettelseAML §§ 14-9 og 14-11SA § 1 nr. 2, 2. ledd
PrøvetidAML §§ 14-6 f)HA § 18, § 19 nr. 5
LikestillingLikestillings– og diskrimineringsloven kap.5HA § 17
Innleie av arbeidskraftAML §§ 14-1214-12a14-12b14-12c14-13 og 14-14SA § 2B
Fra Lovspeilet . Gjelder bedrifter tilhørende Finans Norge

Var dette nyttig?