Skistjernens nye karriere
Eldar Rønning har fire stafettgull i VM og var på langrennslandslaget i femten år. Nå tar karrieren nye veier når han satser knallhardt i bank- og finansbransjen.
Det første sporet Eldar Rønning fulgte var i skogen, nærmere bestemt i langrennssporet. Hele elleve World cup-seire, fire stafettgull i VM og syv NM-gull var status tilbake i 2015. Planen var å krone skikarrieren med et individuelt VM-gull. Eldar var i superform. Men så sa kroppen stopp.
Tok ikke signalene
– Jeg ble syk etter en høydesamling, men tok ikke signalene, og bare kjørte på med nye doser. Kroppen ville rett og slett ikke lystre når jeg tok i alt jeg kunne. Jeg kom ikke med til VM, og trente hardt sommer og høst i 2015, for OL i 2018 var et langsiktig mål. Utpå på høsten stoppet det plutselig helt opp. Årsaken var en nyrebetennelse som ikke lar seg kombinere med toppidrett. Jeg la skiene på hylla og skjønte at det var tid for å satse på noe helt nytt, sier Eldar.
Livet etter diagonal
Underveis i skikarrieren hadde Eldar tenkt på at det kommer et liv etter dobbelttak og diagonal. Han hadde tatt idrett grunnfag, men interessen for finans gjorde at han startet på en bachelor i økonomi, samtidig som skikarrieren var på topp. I tillegg kastet han seg over et tilbud om å være trainee i Sparebank 1 SMN sammen med skihopper Anders Bardal høsten 2013. Dette gjorde at han fikk innblikk i en helt ny arbeidshverdag. En helt ny karriere. Som virket forlokkende.
– For meg var det sunt å ha noe annet å tenke på. Toppidrettsutøvere er ofte selvsentrerte, og lever i karrieren sin der og da. Vi trener knallhardt, og det tilbringes mange timer på senga for å hvile ut mellom slagene. Og nettopp der ligger muligheten for en ny karriere etter idretten. Alle kan ikke bli ekspertkommentatorer når idrettskarrieren legges på hylla. Du må finne ut hva som trigger deg mens du driver med idretten, ikke vente til etterpå. Jobben som finansrådgiver har vært et perfekt valg for meg. Jeg er hele tiden nysgjerrig på nye måter å mestre jobben som rådgiver på, og har fått en helt ny karrieregiv, sier Eldar.
Alle kan ikke bli ekspertkommentatorer når idrettskarrieren legges på hylla.
Eldar Rønning
Dynamisk arbeidsmiljø
Han så fort paralleller mellom bank og idrett. Prestasjonskulturen, for eksempel, det å være motivert til å prestere så godt som mulig. I begge miljøer jobber man både individuelt og i et lag. En bank er avhengig av et stort støtteapparat, akkurat som et landslag. Alle må dra samme vei for å få til gode resultater. Han synes noe av det beste med finansrådgiverjobben er dynamikken. En finansrådgiver møter folk for å diskutere deres økonomiske situasjon og bidra til at den kan bli best mulig.
Artig og utfordrende jobb
– Livet som finansrådgiver er helt topp. Det er herlig å ha noe fornuftig å gjøre, at en ny gjeng er laget mitt. Jobben er utfordrende og jeg har god bruk for konkurranseinstinktet. Stillingen er femti prosent rådgiver og femti prosent markedsjobbing, og jeg er ofte med på arrangementer for å profilere den beste banken i Trøndelag. Det handler om å smi mens jernet er varmt, jeg blir jo ikke akkurat mer etterspurt etter hvert som årene går, smiler Eldar.
Representerer topputøvere
Eldar har tre barn i alderen fra ett til åtte år, og sammenlikner gjerne farsrollen med toppidrett. Han bor på Byåsen i Trondheim, og sykler til og fra jobben inne i byen uansett vær, året rundt. Piggdekk er greia om vinteren og når vinteren blir for kjip tar han seg en tur sørover i Europa. Han er medlem av EOCs utøverkommisjon, som har møter to ganger i året, men han takket nei til å være leder. Det ville medført mer møtevirksomhet og gått ut over familielivet og jobben som finansrådgiver. Kommisjonen tar opp saker på vegne av utøverne, for eksempel hvordan man legger til rette for en ny karriere etter idretten. En annen høyaktuell sak er rettferdig idrett, blant annet i forhold til doping.
Viktig å stå sammen
Kommisjonen har som formål å ta vare på utøvernes interesser. I tillegg var Eldar tillitsvalgt for det norske skilandslaget i seks år. Selv mener han at han tidlig fikk holdningene om å stå sammen og bidra til fellesskapet.
– Jeg har vokst opp med en mamma og pappa som var godt organisert. Ikke bare i privatlivet, men også på jobben. Fellesskapet var viktig, det å stå sammen for felles rettigheter. Du vil alltid risikere å komme i situasjoner der du trenger hjelp og assistanse, og da er det trygt å være medlem i et fagforbund. Jeg meldte meg inn i Finansforbundet da jeg startet i Sparebank 1 SMN. For meg er det logisk å være medlem i et forbund som jobber knallhardt for at våre betingelser og vilkår skal bli enda bedre, sier Eldar.
Gir jernet for rådgiverjobben
Han er glad i banken sin. Glad i laget sitt. Glad i jobben sin. Sparebank 1 SMN er fortsatt en bank som satser på folk. Det passer ham som hånd i hanske. Folk går aldri av moten, ifølge Eldar. Han brenner for den nye jobben sin i byen, akkurat som han brant for den jobben han hadde i skogen. Den nye karrieren byr på spenning og utfordringer. Den kroppen som for noen år siden sa stopp, er i full gang. Eldars første karriere handlet alltid om å innfri sine egne forventninger. Karriere nummer to handler om å innfri kundens. Uansett handler det om å gi jernet, ifølge mennesket Eldar Rønning.