Derfor gir økonomistudiet deg et hav av muligheter
Hva har en miljøverner, en advokat og en etterforsker til felles? Og hvorfor er økonomifaget så høyt verdsatt?
BI, Oslo. Våren er på vei, og det samme er eksamenstiden. Om noen få måneder vil tusenvis av økonomistudenter fra hele landet ha en bachelor på innerlomma. Klare for å sette seil ut i jobbmarkedet.
På innsiden av BI møter vi Ingrid Hjort. Hun er postdoktorstipendiat ved både UiO og BI, og har en doktorgrad i samfunnsøkonomi. Nå forsker hun på klimapolitikk og den samfunnsmessige virkningen av Covid-19, i tillegg til at hun underviser i miljøøkonomi. Ja, for ikke å glemme rollen som seniorrådgiver for Folkehelseinstituttet.
En økonom med fulle seil.
– Jeg er selv litt overrasket over den store variasjonen hos økonomene, sier Ingrid og legger reflekterende til:
– Siden det finnes så mange ulike økonomer og økonomiutdannelser, tror jeg samfunnet ofte ikke vet hva vår profesjon er.
Så hva er det med økonomiutdannelsen som er så verdifull og som åpner et helt hav av muligheter?
Fem yrker som kan sette kurs for din økonomikarriere. Du får flere tips nederst i saken.
- Analytiker i etterretningstjenesten
- Etterforsker i Økokrim
- Bistandsarbeider
- Festivalmanager
- Filmprodusent
Økonomiutdannelsen setter kaos i system
Saken er den, at økonomiutdannelse og folk med økonomibakgrunn kan bli mer enn bare regnskapsfører eller aksjemegler. (Ikke at det er bare-bare.)
For det mange arbeidsplasser, selskaper og organisasjoner har bruk for, er analytikere som kan argumentere, modellere og programmere. Flinke folk som kan finne svar på spørsmål, utvikling og utfordringer, og danne et bilde av fortid, nåtid og fremtid.
– Den analytiske tilnærmingen i økonomifaget gir oss verdifulle verktøy til å ta fatt på komplekse problemstillinger, sier Ingrid.
Ingrid Hjort
Hun mener videre at økonomer ofte fremstiller modeller grafisk, noe som gir dem nyttige formidlingsverktøy når de skal forklare mekanismer i samfunnet.
– Vi har noen gode prinsipper som veileder oss når vi tar fatt på problemstillinger om for eksempel knappe goder. En økonom prioriterer etter hva et gode ville gitt oss i sin beste alternative anvendelse, forklarer hun.
Der noen ser kaos, ser en økonom muligheter. Eller sagt på en økonoms språk: intensivstrukturer og klare samfunnsmekanismer.
– Jeg har lyst til å bli skipsmegler
Førsteårsstudent ved OsloMet, Elida Sophie Monsen, valgte økonomistudiet på grunn av mulighetsrommet faget gir. Med fagbrev som kokk og servitør hadde hun først ambisjoner om å bli hotellsjef.
– Med hotel-management-studiet ble jeg mer låst til en karriere innen reiseliv, men med et bredere økonomistudie har jeg flere valg, sier Elida.
Hun er nå i sitt andre semester og har innsett hvor mange muligheter som finnes. Nå våger hun å drømme enda større.
– Jeg har lyst til å klare å strekke det så langt at jeg kan bli skipsmegler, sier Elida og smiler.
Smilet fortsetter når hun beskriver den typiske skipsmegleren, med reiser til rederier verden rundt og salg av frakteskip for gigantiske summer.
Hun forteller at mange går inn i økonomistudiet med begrensede ambisjoner, men når de får se hvor mange muligheter som faktisk finnes, åpnes nye dører.
– Når de fleste hører om økonomistudier, tenker de aksjemegler eller bedriftsledere, men i alle yrkesfelt er det bruk for økonomiutdannelse. Det å studere økonomi gir deg mange muligheter – også innenfor din spesielle interesse!
Flere spesialiseringer gir flere muligheter
Økonomiutdannelsen kan med andre ord gi deg verktøy som er uvurderlige, og som kan anvendes bredt. Postdoktorstipendiat Ingrid Hjort er et godt eksempel. Hun bruker sin spisskompetanse i kampen mot to av samtidens største problemområder; klimaendringer og håndtering av den globale pandemien.
Hun har siden pandemien brøt ut jobbet med nyttekostnadsanalyser og samfunnsøkonomiske analyser av tiltakene som ble innført, og håndteringen av dette.
– Det er slående likhetstrekk med utslipp fra økonomisk aktivitet som forurenser vår felles natur og atmosfære, og spredningen av virus som svekker folkehelsen. Det handler om å begrense negative eksterne effekter av atferd og opprettholde fellesgoder ved å sørge for at alle bidrar tilstrekkelig.
Økonomiutdannelsen har et bredt spekter av spesialiseringer og stadig flere fagfelt.
– Min gjetning er at vi bli flere økonomer i fremtiden, og at nye studenter vil strømme til samfunnsøkonomi når de ser at det er dette fagfeltet som dytter forskningsfronten fremover med de nyeste empiriske metodene, statistikk og matematikk i kombinasjon med skarp samfunnsforståelse.
Med andre ord: Et hav av muligheter!
Og til slutt: Fem ytterligere yrker hvor en økonomibakgrunn gir god vind i seilene.
- Advokat
- Booking-agent
- Politisk rådgiver
- Miljøverner
- Rekrutteringsrådgiver