William flytter hjemmekontoret til Geilo – og blir der
I kjølvannet av pandemien ligger det et hav av knuste drømmer. Og noen få som endelig går i oppfyllelse. Da William ville flytte hjemmekontoret til Geilo, var svaret fra sjefen et ubetinget «ja!».
Tomten er kjøpt og byggeplanene er i full gang. Etter skoleslutt i år forlater William Tomter, samboeren Nina og de to barna, Silja og Ida, Bærums verk, og setter kursen innover i landet – mot stedet hvor 34-åringen tilbragte store deler av oppveksten. Geilo! Til forlokkede fjell, uendelige skimuligheter, nærhet til familie og et mindre hektisk liv.
– Vi har snakket om det lenge, men slått det fra oss på grunn av jobben min. Samboeren er mer fleksibel, forklarer William.
Men det var før pandemien tvang rådgiveren og teamlederen for utviklingsbyrået Dekode inn på hjemmekontoret.
– Jeg så at det fungerte, både produktivt og sosialt, og da forsvant den unnskyldningen.
William Tomter
Da gjaldt det bare å overtale sjefen. Men det var egentlig aldri snakk om en overtalelse. Sjefen ga et ubetinget ja. William tror han kunne fått gehør for en slik idé også før pandemien. Skepsisen lå kanskje mest hos ham selv.
– Jeg er ekstremt overrasket over hvor bra det fungerer å jobbe hjemmefra. Jeg er veldig avhengig av folk rundt meg som person: Glad i det sosiale, glad i å prate med folk, være tett på mennesker, se at ting fungerer, og plukke opp ting mellom linjene. Jeg er glad i åpent landskap, for å si det sånn.
I tillegg har han sett sin far jobbe alene hjemmefra gjennom oppveksten, og trodde ikke at han selv hadde selvdisiplinen som trengs.
– Men det har fungert overraskende bra. Både for meg og Dekode.
Forberedt på utfordringer
William Tomter og familien hans er slett ikke de eneste som velger å forlate bylivet og flytte til mer rurale strøk, gjerne hvor de kan dyrke hobbyer som fjell- og skigåing. 19. april skrev E24 om at «plasskrav og hjemmekontor har satt fyr på budrundene i utkanten», og 21. mars kunne Aftenposten fortelle oss at rekordmange har flyttet ut av Oslo. Samme avis kunne 15. april fortelle om selskapet Experis, som lanserer den nye avdelingen, AnyShore, som gir ansatte muligheten til å bo hvor de vil.
William håper «flyttetrenden» er godt nytt for alle med mer kreative yrker som ønsker å bo utenfor de største byene.
– De jeg kjenner som har flyttet hjem, jobber stort sett med turistnæring eller i det kommunale, med noen få unntak. Mange i mer kreative yrker har ikke hatt det mulighetsrommet. Men nå etableres mer kreative miljøer, innen både design, IT og webutvikling, utenfor byene.
Hvordan utviklingen faktisk blir, gjenstår å se etter pandemien.
Det blir spennende å se hvor akseptert hjemmekontoret blir på sikt, når samfunnet normaliseres.
Det innrømmer William. Han vet at det kan bli utfordrende karrieremessig, hvis han en gang i fremtiden skal bytte jobb.
– Sånn sett er det kanskje ikke den lureste «moven» å flytte ut av Oslo, men jeg ser på det som en risiko jeg er villig til å ta. Jeg er veldig fornøyd med bransjen og arbeidsgiveren min spesielt. Nå er fremtiden min i Dekode.
Selv om William i utgangspunktet planlegger for å ha kontor hjemme, er han åpen for at han etter hvert ønsker å finne seg et kontorfellesskap med andre.
– På sikt er et kontor utenfor huset både viktig og riktig. Jeg har godt av å komme meg ut av huset. Man skal ikke undervurdere viktigheten av å gå på jobb på en annen fysisk lokasjon enn hjemme. Men det er viktig at kontorfellesskapet er relevant, sånn at jeg kan sparre med mennesker som har lignende utfordringer som meg.
Mer tid med familien
William er forberedt på å reise til Oslo relativt ofte, for møter, for å kjenne på et faglig nettverk og ha en fot innenfor det sosiale på jobben. Men i hverdagen er det nettverket utenfor jobb som trumfer.
– Fra Bærums verk bruker jeg nesten to timer hver dag på pendling til kontoret. Med hjemmekontor har jeg også mer tid med barna.
Å bo på Geilo gjør at de kan være mer i ro – også i helgene – og se nær familie.
– Vi får muligheten til å være mer hjemme i helgene fordi vi slipper å reise så mye for å være med familie. Foreldrene mine og søsteren min, pluss farmoren til samboeren bor på Geilo. Mindre forhold gir mindre stress og mas i hverdagen, er William sikker på.
Og så skal han ta opp igjen en favorittaktivitet. William har tidligere jobbet som snowboardinstruktør og vært lidenskapelig brettkjører i over 24 år, men snowboardet har hvilt litt for mye de siste årene
– Jeg har tidligere bodd i alpinbakken. Men i dag er jeg faktisk irritert for at jeg ikke utforsket mer av mulighetene på Geilo da jeg var mindre, som jakt, fiske, stisykling…
Nå gleder jeg meg til helårsbruk av Geilo!
Det handler om tillit
William håper at flere kan få muligheten til å dyrke hobby og familieliv og bo der de har mest lyst til å bo, samtidig som de har en karriere – uavhengig av bransje.
– Jeg håper jo i det lengste at vi kan se oppblomstring for denne måten å jobbe på. Jeg har selvsagt ekstra kjærlighet for min egen bransje. Den er i vekst og behovet for utviklere er enormt.
William mener hjemmekontor handler om å ha tillit til sine ansatte. Dekode har ansatt flere som jobber fra ulike steder i Norge, Sverige og utover i Europa.
– Tilgangen på rett kompetanse kan ikke være avhengig av at du kan komme på kontoret i Oslo. Det er sånn rift om å få tak i de riktige menneskene, at det er helt tullete. Oslo har ikke uendelig med personer med rett kompetanse. At du da kan få bo for eksempel i Hallingdal og drive med det du elsker, tror jeg er veldig viktig, sier teamlederen i Dekode, straks på flyttefot, William Tomter.
Nysgjerrig på hva Finansforbundet kan tilby deg? Les mer om det her.