Ny rapport: – Godt grunnlag for fremtidens kompetansebehov

Kompetansereformutvalget overleverte denne uken rapporten om kompetanseutvikling i arbeidslivet. Finansforbundet har deltatt med innspill i partssamarbeidet, og er særlig fornøyd med anbefalingen om å videreføre og styrke bransjeprogrammet.

FORNØYD MED UTVALGETS ANBEFALINGER: – For å lykkes er det viktig at man samarbeider både om kunnskapsgrunnlaget, og her kommer trepartssamarbeidet til sin rett, sier spesialrådgiver Anders Kamberg Rinna. Foto: Lise Eide Risanger / Storebrand (Fra Arendalsuka 2024)

Spesialrådgiver i Finansforbundet Anders Kamberg Rinna, har fulgt arbeidet med rapporten “Felles ansvar, felles gevinst” og mener det er essensielt at kompetansetilbudene utvikles i partnerskap med arbeidslivet.

– Kompetansemangel er en av de største samfunnsutfordringene vi står overfor. Utvalgets forslag om å styrke partssamarbeidet som grunnlag for kompetanseutvikling, er helt avgjørende for å lykkes, sier han.  

Videre understreker han betydningen av partssamarbeid.

– Kompetansepolitikk er komplekst, og for å lykkes må vi ha et forpliktende samarbeid mellom myndighetene, arbeidsgivere og arbeidstakere. Rapportens anbefalinger gir et godt grunnlag for dette samarbeidet.

Dette er anbefalingene vi mener er viktige:

Langsiktig, nasjonal plan for livslang læring

En nasjonal plan utviklet i samarbeid med partene i arbeidslivet vil sikre at kompetansetiltakene faktisk møter arbeidslivets behov.

Digital kompetanseplattform

Utvalget foreslår å etablere én samlet inngang for informasjon og støtte knyttet til kompetanseutvikling. Plattformen skal tilby informasjon om kurs, finansieringsordninger og ressurser for både arbeidsgivere og arbeidstakere.

Dette vil gjøre det enklere for virksomheter og ansatte å finne relevante opplæringstilbud og sikre bedre utnyttelse av eksisterende kurskapasitet.

Styrking av Bransjeprogrammet for finans

Etter flere års arbeid fikk vi i 2023 etablert et eget bransjeprogram for finans i samarbeid med Finans Norge. Finansforbundet er derfor særlig fornøyd med anbefalingen om å videreføre og styrke bransjeprogrammet.

Vi har sett hvor effektivt dette programmet er for å knytte opplæringstilbud tett til arbeidslivets behov. En lengre finansieringsperiode vil gi stabilitet og rom for videreutvikling av kursene, slik at de kan tilpasses bransjenes behov over tid, sier spesialrådgiver Anders Kamberg Rinna.

Flere arbeidslivsrelevante tilbud i høyere og yrkesfaglig utdanning

Utvalget anbefaler en tydeligere satsing på korte og fleksible utdanningstilbud som er tilpasset arbeidslivets behov.

Dette er noe Finansforbundet har etterlyst i lang tid. Det er helt nødvendig å øke tilgangen til utdanningstilbud som sikrer kontinuerlig læring og gir arbeidstakere relevant kompetanse.