Funksjonsnedsatt? Ingen hindring!

Hvordan er det å jobbe i finans når du har funksjonsnedsettelser? Vi har snakket med Hans Christian og Olav som begge har lang fartstid i DNB. Med riktig tilrettelegging og holdning er alt mulig, sier de. 

LIKER TEMPOET: Olav og Hans Christian jobber i ulike avdelinger i DNB og liker tempoet og arbeidsoppgavene i banken. Foto: Tobias Willumstad.

​​– Det er utrolig hva kroppen aksepterer hvis du har riktig innstilling.

De motiverende ordene kommer fra Olav T. Løvstad (62), divisjonsdirektør for eiendom og entreprenør i bedriftsmarkedet til DNB. Vi møter han og DNB-kollega Hans Christian Norseth (54) i Barcode i Oslo. 

Vi vil snakke med dem om funksjonsnedsettelser i arbeidslivet, noe de begge vet en god del om. 

For Hans Christian og Olav kan funksjonsnedsettelsene overdøve den daglige arbeidsroen. Begge liker både tempoet og arbeidsoppgavene. Men det hadde vært vanskelig å stå i jobben uten tilrettelegging. 

Heldigvis er det ikke alltid så mye som skal til.

Kjenner du dine rettigheter på arbeidsplassen? Les her.

Tilrettelegging og fleksibilitet

Hans Christian er født med ryggmargsbrokk og har derfor brukt krykker hele livet. Noe som igjen har ført til senskader i kroppen. Uten andre hjelpemidler enn krykker, må han derfor bruke mye mer energi på forflytting enn andre. En elektrisk kontorstol fra hjelpemiddelsentralen hjelper ham med å bevege seg rundt på jobben. 

– Den gjør at jeg kan hente og bringe med meg papirer samt PC og PC-utstyr, og ikke minst hente kaffe og mat selv, uten å måtte spørre andre om hjelp. 

Han Christian

I 2018 fikk han også Ménières, en kronisk hørselssykdom, og tinnitus. Støy fra åpent kontorlandskap kan derfor være en utfordring til tider.

– Jeg sliter mer med konsentrasjonen enn før og er generelt mer sliten fordi jeg bruker mye mer energi for å høre og få med meg det som blir sagt av andre. Men der har fleksibelt kontorlandskap blitt redningen, forteller Hans Christian. Et ekstra sett med PC og spesialmus gjør at han ikke trenger å frakte med seg alt mellom hjemmekontoret og kontoret i Bjørvika.

FLEKSIBELT HJEMMEKONTOR: Et ekstra sett med utstyr, som spesialmus og PC, gjør det lettere for Hans Christian å veksle mellom å jobbe fra kontoret eller hjemme.

Vil ta initiativene selv

Olav ble hardt skadet i en togulykke i 1994. Han mistet en arm og knuste et ben og sliter med sterke fantomsmerter og en del tinnitus. Likevel setter han sjelden begrensninger for seg selv:

– Jeg ser flere halvfulle enn halvtomme glass. Det nytter ikke å se bakover! 

Olav

Tilretteleggingen Olav trenger, er løst med god universell utforming på huset.

– Jeg vil ta initiativene selv, skyter Olav inn. At det heller er jeg som melder behov enn at folk skal dytte på meg ting. 

Fikk tilpassede arbeidsoppgaver

Hans Christian er enig med Olav om at initiativ må komme fra dem selv. 

– Jeg er helt enig i at man skal komme med løsninger og forslag til hva man har behov for, men jeg har opplevd at de setter litt begrensninger. Det er ikke alltid nok kunnskap om hvilke tiltak og tilskudd man kan søke om. 

Han opplever fortsatt hindre når han skal komme seg rundt i de store lokalene.

–  For min del skulle jeg nok gjerne sett at de tok enda mer tak i det med tanke på hvordan de jobber med inkludering på andre områder. Jeg savner litt det at vi blir sett på som en egen gruppe. 

Samtidig støtter han Olavs positive innstilling:

– Jeg tror også holdning har mye å si. Jeg har blitt godt hørt hele veien – også på arbeidsplassen min i dag på bedriftssenteret. Tidligere tok jeg imot telefoner fra kunder. Det er mer utfordrende nå, derfor får jeg andre oppgaver. Jeg hjelper til med kundesystemer og svarer på epost.

VIL IKKE FÅ DYTTET TING PÅ SEG: God universell utforming på kontoret løser det meste av tilretteleggingen Olav trenger.

Jobber for inkluderende rekruttering av funksjonsnedsatte

Ifølge likestillings- og diskrimineringsombudet, er det 110 000 med nedsatt funksjonsevne som står uten jobb i Norge. 

Daglig leder i rekrutteringsfirmaet InClue, Tor Andreas Bremnes, mener bedriftene har lang vei å gå når det kommer til inkluderende rekruttering av personer med funksjonsnedsettelser. InClue jobber med å øke bevisstheten rundt ekskluderende rekruttering og for et utvidet mangfoldsbegrep.

– I dag måler vi at “diskriminerte grupper” blir innkalt til intervju i staten, men ikke om de faktisk blir ansatt, forklarer han, og legger til:

– Vi ser ofte at antagelsene slår inn, dessverre. Derfor er nettverksbygging viktig. Med en gang man kjenner noen, vet folk hva du kan og hva du er god for. 

Bredere mangfold, bredere perspektiver

Han ser til Sverige og USA der de ansetter på helt andre premisser enn i Norge.

– De har en litt annen definisjon av det å være funksjonshemmet. De er flinkere til å ansette på grunnlag av potensial, ikke arbeidserfaring.

Bremnes er opptatt av å vektlegge såkalt tilleggskompetanse i yrkeslivet. 

– Vår «gruppe» har møtt mye motgang og er svært endringsdyktige. Hvor mange avslag har ikke vi fått tidligere i livet?

I det siste har Bremnes, som selv har funksjonsnedsettelser, jobbet tett med Scandic og Aker Solutions for å øke bevisstheten rundt ekskluderende rekruttering og utvidet mangfoldsbegrep som inkluderer rekruttering av personer med funksjonsnedsettesler.

– Vår visjon er å få flere inn i arbeidslivet, men også gi dem en karriere. Vi ønsker varige endringer, og at de blir i jobb. Nå har vi fått det på agendaen! 

Han mener at bedriftene må kartlegge behovene før de rekrutterer. Hva slags kultur vil du ha? 

– Jo bredere mangfold du har, desto bedre perspektiver får du!

Elsker å møte kolleger og folk

Når Olav og Hans Christian får spørsmål om finansbransjen er for hektisk med tanke på de utfordringene de har, er de enige i at de både liker tempoet og arbeidsoppgavene:

– Jeg er svært opptatt av at kundene får en så god bankopplevelse som mulig, sier Hans Christian.

Frem til 2022 var han i 100 % stilling, men har nå redusert stillingen med 50 %. 

– For min del er det alltid fint å komme på jobb og møte kolleger.

Hans Christian

Olav nikker:

– Jeg har alltid gitt gass, det var også tilfelle i oppbyggingsfasen etter ulykken. Da smertene ble verre, kjøpte jeg bolig like i nærheten av jobben, som en slags tilrettelegging. Det gjør alt mye enklere. Jeg elsker å jobbe med ledelse og kunder, og å møte nye folk og bygge relasjoner, sier han og legger til med et smil.  
– Som regel er jeg åpen 24/7.

Tips til tilrettelegging

  • Har du nedsatt funksjonsevne på grunn av sykdom eller skade, får du stønad til hjelpemidler fra folketrygden
  • Du kan få tilrettelegging i arbeid, barnehage, skole og dagligliv, for eksempel ved å låne hjelpemidler for syn, hørsel, lese- og skrivevansker, kognitive vansker, vansker med tale og språk. Du kan også få tilrettelegging av bolig.
  • Når du søker jobb er det lurt å opplyse om dine funksjonsnedsettelser, men også om hva du har behov for av tilrettelegging  
  • Husk at din erfaring med funksjonsnedsettelser også har gitt deg noen verktøy og perspektiver som bidrar potitivt til arbeidet. Fremhev dine tilleggskompetanser som følge av funksjonsnedsettelsen. Det finnes mange problemløsere, og innovative medarbeidere med funksjonsnedsettelse som er godt trent til å tenke alternative løsninger. Dette kommer godt med også for arbeidsgiverne
  • Du kan søke om hjelpemidler og tilrettelegging her