Endringsoppsigelse

Arbeidsforholdet fortsetter, men på endrede vilkår.

Hva er en endringsoppsigelse?

En endringsoppsigelse betyr at arbeidsforholdet fortsetter, men på nye vilkår. Det er forskjellig fra en vanlig oppsigelse, hvor arbeidsforholdet avsluttes. Selv om begrepet ikke står i arbeidsmiljøloven, brukes det ofte i rettspraksis og jus.

Hvorfor er dette viktig for tillitsvalgte? Som tillitsvalgt er det viktig å vite om dette fordi endringer utenfor arbeidsgivers styringsrett må følge samme regler som en vanlig oppsigelse.

Endringen må være saklig begrunnet etter arbeidsmiljøloven (aml. § 15-7), og reglene i kapittel 15 må følges.

Forskjellen mellom styringsrett og endringsoppsigelse

Det kan være utfordrende å skille mellom endringer som faller innenfor arbeidsgivers styringsrett og de som krever at reglene i arbeidsmiljøloven følges. Her kan juridisk hjelp fra sekretariatet være nyttig.

Styringsretten gir arbeidsgiver rett til å lede, organisere og kontrollere arbeidet, men denne retten er begrenset av arbeidsavtaler, tariffavtaler og lover. For eksempel kan arbeidsgiver bestemme når ferien skal tas, men ikke på en urimelig måte.

Endring av arbeidsoppgaver

Når arbeidsoppgaver endres, må det først sjekkes hva som står i arbeidsavtalen. Tariffavtaler kan også være relevante. Større endringer som påvirker selve kjernen i stillingen, kan kreve en endringsoppsigelse.

Et eksempel fra rettspraksis: En kontorleder som mistet sentrale oppgaver fikk dette vurdert som en vesentlig endring utenfor styringsretten (RG-1994-492).

Endring av arbeidstid

Arbeidstiden skal være avtalt i arbeidsavtalen eller tariffavtalen. Hvis arbeidstiden endres, må det vurderes om endringen er vesentlig.

For eksempel ble to sykepleieres arbeidstid endret fra kveld til dag. Høyesterett slo fast at dette lå utenfor arbeidsgivers styringsrett, og reglene for oppsigelse måtte følges (Rt. 2009 s. 1465).

Endring av arbeidssted

Arbeidsstedet skal også være avtalt. Hvis dette endres, må det vurderes hva arbeidstaker med rimelighet kunne forvente. Selv med forbehold om endringer kan det kreves en endringsoppsigelse.

I et tilfelle aksepterte en undervisningsinspektør lengre reisevei, og retten mente dette lå innenfor styringsretten (Rt. 2011 s. 841).

Endring av lønn og goder

Lønnsendringer som er negative for arbeidstaker, faller normalt utenfor styringsretten. Det gjelder også endringer i lønnssystemer eller frynsegoder som er avtalt.

Et eksempel: En arbeidsgiver fjernet bilgodtgjørelse, som utgjorde 30 % av lønnen til en ansatt. Dette ble sett på som en vesentlig endring som krevde en oppsigelse (RG-1993-241).

Hva kan du gjøre som tillitsvalgt?

Som tillitsvalgt bør du vite hvordan du hjelper et medlem som står overfor en endringsoppsigelse. Dette kan handle om endringer i oppgaver, tittel eller arbeidssted som medlemmet ikke ønsker. Du kan også bli involvert når bedriften planlegger endringer for flere ansatte.

  1. Skaff oversikt over endringen og be om dokumentasjon som arbeidsavtale, stillingsinstruks eller utlysning.
  2. Diskuter muligheter med medlemmet – er endringen kanskje positiv?
  3. Samarbeid med Finansforbundets advokater for å vurdere om endringen krever en endringsoppsigelse.

Medlemmets valg

Hvis det blir en endringsoppsigelse, har medlemmet tre valg:

  • Godta endringen og begynne i den nye stillingen.
  • Godta endringen, men fullføre oppsigelsestiden i sin gamle stilling.
  • Avslå endringen, og eventuelt gå til sak eller avslutte arbeidsforholdet.

Oppsummering

Det kan være vanskelig å vurdere om en endring krever en endringsoppsigelse. Husk at arbeidsgivers styringsrett har grenser.

Hvis endringene er vesentlige, kan en endringsoppsigelse være nødvendig, og reglene i arbeidsmiljøloven må følges. Du kan alltid få juridisk hjelp fra sekretariatet for å avgjøre dette.

Var dette nyttig?