Gründermeldingen: God oversikt, for lave ambisjoner
– Fintech er en motor for innovasjon i norsk finansnæring, men rammevilkårene må styrkes, sier spesialrådgiver i Finansforbundet Lars Øystein Eriksen.
November 2024 presenterte regjeringen et ambisiøst mål med sin aller første Stortingsmelding om gründere og oppstartsbedrifter: Norge skal være et av verdens beste land å starte og drive virksomhet i. I Finansforbundets skriftlige innspill til næringskomiteen peker vi på hvilke tiltak som er nødvendige for å realisere målene.
Viktig innovasjonsmotor
Spesialrådgiver i Finansforbundet, Lars Øystein Eriksen, mener stortingsmeldingen er et viktig skritt som kan ha stor betydning for utviklingen av fintech-bransjen. Ambisjonene må likevel oppjusteres for å sikre et mer innovativt og konkurransedyktig næringsliv. Han peker særlig på fintech, en viktig del av finansbransjen, som en avgjørende driver for innovasjon, teknologisk utvikling og verdiskaping.
I meldingen omtales fintech primært som en ny kilde til kapital gjennom folkefinansiering. Lars Øystein Eriksen understreker imidlertid at fintech spiller en langt bredere rolle for norsk finansnæring – som både utfordrer, partner og innovasjonsmotor.
Han er bekymret for utviklingen. Til tross for at fintech økosystemet sysselsatte 3 200 personer i Norge per 1. januar 2023, har utviklingen gått feil vei de siste årene. Antall selskaper og ansatte har sunket, samtidig som nyetableringer uteblir.
– Vi må utnytte potensialet i fintech bedre. Fintech-næringen Fintech er «farmerlaget» som bidrar til en teknologisk fremoverlent og innovativ finansbransje. Den er helt essensiell for å sikre økt konkurranse, bedre tjenester og et velfungerende norsk næringsliv.
Han trekker frem to sentrale roller for fintech:
- Konkurranse og nyetableringer: Digitale banker har utfordret de etablerte aktørene og styrket konkurransen. Likevel ser vi nå at særnorske kapitalkrav presser mange av disse bankene ut av landet. Dette reduserer verdiskapingen og svekker tilbudet til både næringsliv og forbrukere.
- Innovasjon og samarbeid: Fintech-selskaper utvikler spesialiserte tjenester, som svindelforebygging og compliance-løsninger, som gjør hele bransjen mer effektiv.
Last ned hele høringsinnspillet her:
Dette mener vi:
Ny EU-regulering for «open finance» vil stille krav til deling av data mellom aktører i finanssektoren, noe som åpner for nye tjenester og aktører. Finansforbundet mener Norge bør utnytte sitt høyt digitaliserte samfunn til å lede an i denne utviklingen.
Fintech er «farmerlaget» som bidrar til en teknologisk fremoverlent og innovativ finansbransje. Norsk fintech-bransje mister nå verdifulle kompetansemiljø til utlandet:
For å snu trenden og sikre vekst i norsk fintech-bransje, foreslår vi følgende tiltak:
- Fjern særnorske kapitalkrav som rammer nisjebanker og svekker Norges attraktivitet som satsingsområde for både norske og utenlandske aktører.
- Gjør opsjonsskatteordningen mer treffsikker ved å inkludere alle fintech-selskaper, uavhengig av næringskode.
- Legg til rette for ansattes medeierskap ved å utrede modeller for kollektivt eierskap og innføre en ny, forbedret ordning med skattefri fordel for ansattes medeierskap i egen bedrift.
Fintech-rapport 2024: Se webinaret i opptak
Bjørn Harald Hansen, partner i Ontogeny Group, presenterte rapporten i vårt webinar om status for norsk fintech 6. november 2024. Vi fikk også besøk av Lise Fulland, Investment Partner i Startuplab og Thomas Voksø, strategidirektør i Orbyt. Sammen med spesialrådgiver Lars Øystein Eriksen i Finansforbundet diskuterte de rapporten og fremtiden for norsk fintech-næring.